Aside

alfa en omega

Engelbertus de Waal, Minister van Koloniën  !cid_5b8a1660-b262-4a61-be95-adcff61aaa76@eurprd05_prod_outlook

1821-1905

“Aan deze zijde van het Binnenhof”, zo heet het  gedenkboek ter gelegenheid van het 175 jarig bestaan van de Eerste Kamer der Staten-Generaal uitgegeven door SDU ’s Gravenhagen 1990. Dit is 120 jaar na het ministerschap van E. de Waal.

Het ministerie van Koloniën lag aldoor onder zwaar vuur als gevolg van de staatsrechtelijke veranderingen na de invoering van de Grondwet van 1848. De meest bekende wapenfeiten als de Agrarische Wet en de Suiker Wet zijn de meest in het oog springende wapenfeiten van Minister E. de Waal.

In bovengenoemd boek wordt Engelbertus de Waal nadrukkelijk genoemd en geroemd. Eerst als wapenfeit voor de macht van de Eerste Kamer door verwerping van de Indische Begroting van 1871 van deze Minister van Koloniën.

P1010175

Spotprent over de aanneming van de Agrarische wet. De Vrijheid strooit bloemen over het Indische land. Plaat verschenen bij het weekblad De Nederlandsche Spectator, nr. 15, 1870.

Toch kon door de aanname van deze wetten het Cultuurstelsel van Koning Willem I eindelijk afgeschaft worden en het Batig Slot uitgangspunt in de prullenbak verdwijnen: ‘de reorganisatie ging door en bleek achteraf een van de beste geslaagde maatregelen te zijn tot verbetering van de maatschappelijke toestand op Java’, zo lezen we op bladzijde 203 van het boek.

Hij was de beste Minister van Koloniën ooit, stelt Cees Fasseur. Een krasse bewering voor een historicus!

Engelbertus heeft ons meer gegeven dan bovengenoemde feiten. Zijn ervaringen als bestuursambtenaar in Nederlands Oost-Indië en de onderzoeken die hij daar publiceerde maakte van hem een niet academisch geschoolde Indoloog. De indologische werken die hij na zijn pensioen in Nederland publiceerde vonden gretig aftrek maar werden ook als een welkome en noodzakelijke aanvulling gezien op de geschiedschrijving van Nederlandsch-Indië. Een boekbespreking van J.K.W. Quarles van Ufford laat niet alleen de waarde van Engelbertus als historicus zien maar geeft ook goed weer waar hij politiek stond. Klik hier voor de boekbespreking:De_economist 1860

Wat u van hem vindt meer lees dan het desbetreffende hoofdstuk op deze pagina: https://edewaal.me/engelbertus-de-waal-een-kroniek-van-een-chroniqueur/

edewaalkampen

edewaaldiplomakampennlds

Biadewaal

Engelberta Carolina Anna (Bia) de Waal 1878-1896

Kleindochter Bia was het levende wezen dat Engelbertus het dichtst na stond. Hij was ontroostbaar toen zij zo jong stierf. Voor haar is het familiegraf in Den Haag gemaakt en ligt daar dus als eerste in.

SONY DSCAlexanderstraat 24 Den Haag heeft Engelbertus in 1860 laten bouwen.

2 Reacties op “alfa en omega

 1. Generatie XIc: Het kind vermeld onder b) is vermoedelijk Philippina Wilhelmina, geb. 11-10-1868 Den Haag; tr. Den Haag 21-08-1889 met Willem Johannes Jongejan, hoofd ener school, geb. 06-03-1863 Den Haag, zn van Willem Johannes Jongejan, tapper en slijter, en Sara Wilhelmina van Heiningen.
  Uit het huwelijk van Willem George Frederik de Waal en Margaretha Wilhelmina van Cuijk worden voor zover ik kan nagaan zes kinderen geboren.

  • Geachte heer Schnaar,
   Hartelijk dank voor uw reactie. Een welkom aanvulling. Het zou erg fijn zijn om de meerdere gegeven over De Waal-van Cuijk van u te mogen ontvangen. Alle gegevens over de familie De Waal in de 19e eeuw is overigens erg welkom.
   Bij voorbaat dank en een hartelijke groet.
   Gijs de Waal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s